Fosfáty v kebaboch ostanú, europoslanci ich prípravu neobmedzili

Kebab v žemli. FOTO: Pixabay

Poslancom Európskeho parlamentu v stredu (13. decembra) chýbali tri hlasy na to, aby zakázali fosfáty, ktoré sa v podobe aditív nachádzajú v nakrájaných kúskoch kebabu alebo gyrosu.

Poslanci z Výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) 28. novembra vyjadrili vážne obavy týkajúce sa vplyvu fosfátových potravinových prísad na zdravie ľudí.

Internet následne zaplavili informácie o tom, že Brusel sa chystá zakázať predaj týchto mäsových jedál, čo nebola pravda.

Čítajte aj: Europoslanci si posvietia na výrobu kebabov

O tri hlasy kratší

Podľa vyhlásenia hovorkyne Európskeho parlamentu Marjory van den Broekovej zo začiatku decembra europarlament nechce zakázať kebab na území EÚ, len má pripomienky k návrhu povoliť používanie potravinárskych aditív – fosfátov – v mäse používanom v kebaboch.

Európska komisia vo svojej legislatíve o fosfátoch plánovala umožniť používanie fosfátových prísad aj v kebaboch a gyrosoch.

Aby ich nariadenie bolo pre exekutívu Únie záväzné, europoslancom stačilo v stredu v pléne Parlamentu získať proti fosfátovým aditívam nadpolovičnú väčšinu hlasov (376). To sa však nepodarilo.

Za zákaz fosfátových aditív hlasovalo 373 poslancov, 272 bolo proti a 30 členov zákonodarného zboru Európskej únie sa zdržalo hlasovania.

https://euractiv.sk/rozhovory/potravinarstvo/expert-z-komisie-ak-budeme-kupovat-vyrobky-nizsej-kvality-nemozeme-ocakavat-ze-z-predajni-zmiznu/

Hlasovanie europarlamentu potešilo výrobcov kebabov, ktorí tvrdili, že fosfátové prísady potrebujú na to, aby zmrazené mäso udržali šťavnaté, jemné a chutné na konzumáciu.

Výbor ENVI upozorňoval na riziká pre ľudské zdravie, keďže niektoré štúdie poukazujú na možný negatívny dopad na kardiovaskulárny systém pri príjme fosfátov a členovia výboru chceli počkať na výsledky ďalších štúdií v tomto smere.