Šestnásť krajín Únie podporilo vyhlásenie o právach LGBTIQ ľudí, Slovensko medzi ne nepatrí

Slovensko je v menšine krajín, ktorá vyhlásenie nepodporila. [EC/Jennifer Jacquemart]

Okrem predsedníčky eurokomisie Ursuly von der Leyen skritizovala maďarský zákon o pedofílii aj väčšina členských štátoch Únie. K vyhláseniu sa nepripojili najmä krajiny východnej Európy, vrátane Slovenska.

Hanba, diskriminácia, zreteľné porušenie základných práv. Maďarský zákon o pedofílii čelí kritike, najnovšie aj zo strany 16 členských štátov EÚ. Zakazuje totiž mladým ľuďom a deťom prístup ku knihám alebo filmom zobrazujúcim alebo propagujúcim homosexualitu či zmenu pohlavia. Zakazuje tiež reklamy, ktoré zobrazujú, že homosexuálni alebo transrodoví ľudia sú normálnou súčasťou spoločnosti.

„Stigmatizácia LGBTIQ ľudí zreteľne porušuje ich základne právo na dôstojnosť, tak ako je stanovené v Charte EÚ a medzinárodnom práve (…) Začlenenie, ľudská dôstojnosť a rovnosť sú základnými hodnotami našej Európskej únie, preto nesmieme robiť nijaké kompromisy v súvislosti s nimi,“ píše sa v spoločnom vyhlásení, ktorého iniciátorom bolo Belgicko.

Vyhlásenie najskôr podpísalo 13 z 27 krajín EÚ, a to okrem Belgicka Nemecko, Francúzsko, Luxembursko, Španielsko, Fínsko, Švédsko, Írsko, Dánsko, Holandsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko.

V priebehu stredy (23. júna) sa pridalo aj Taliansko, Rakúsko a Grécko. Vyhlásenie nepodporili najmä krajiny východnej Európy. Výnimkou je Portugalsko, ktoré momentálne predsedá Rade EÚ.

Podľa signatárov vyhlásenia zákon prijatý v Maďarsku „diskriminuje LGBTIQ ľudí a porušuje právo na slobodu prejavu pod zámienkou ochrany detí“.

Toto vyhlásenie vzišlo zo stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Luxembursku zameranom na otázky práva v Poľsku a Maďarsku, ktoré sa dlhodobo odkláňajú od hodnôt EÚ. Na stretnutí sa zúčastnil aj maďarský šéf diplomacie Péter Szijjártó, ten argumentoval tým, že zákon je „namierený len proti pedofilom“.

Kritizovala aj predsedníčka Komisie

Právnymi krokmi voči Maďarsku pohrozila aj Európska komisia.

„Tento maďarský zákon je hanba. Poverila som zodpovedných komisárov, aby ešte predtým, ako zákon nadobudne účinnosť, poslali maďarským úradom list, v ktorom vyjadria naše obavy,“ povedala predsedníčka Komisie Ursula von der Leyen.

Von der Leyen ďalej konštatovala, že zákon jednoznačne diskriminuje ľudí na základe ich sexuálnej orientácie, čo je v rozpore so základnými hodnotami Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, rovnosť a dodržiavanie ľudských práv.

„Už som to povedala: Verím v Európsku úniu, v ktorej majú ľudia slobodu byť tým, kým sú a milovať, koho chcú. Verím v Európu, ktorá zahŕňa rozmanitosť. Využijem všetky právomoci Európskej komisie, aby boli zaručené práva všetkých občanov EÚ. Nech ide o kohokoľvek a žije kdekoľvek v Európskej únii,“ uviedla von der Leyen.

Podľa Orbána Maďarsko práva chráni

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyhlásil, že za osvetu detí zodpovedajú rodičia, avšak boj proti pedofílii je úlohou štátu. Na margo kritiky zákona o pedofílii tiež povedal, že Maďarsko aktívne chráni práva homosexuálov.

Premiér okrem iného pripomenul, že kým v čase komunistického režimu v Maďarsku boli homosexuálne osoby prenasledované, v súčasnosti štát nielen zaručuje, ale aj aktívne chráni ich práva.

„Sloboda jednotlivca je najvyššou hodnotou,“ zdôraznil Orbán.