Lídrov Srbska a Kosova zmiatlo Trumpovo vyhlásenie o presune ich ambasád do Jeruzalema

Srbský prezident Aleksandar Vučić a kosovský premiér Avdullah Hoti na stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. [EFE-EPA/Pool/Anna Moneymaker]

Európska únia už obe balkánske krajiny pred premiestnením ambasád varovala. Nepriamo naznačila, že by mohlo ísť o prekážku v ich prístupových rokovaniach.

To, že sa Donald Trump bude pred novembrovou prezidentskou kampaňou snažiť o zviditeľnenie aspoň minimálnych úspechov v zahraničnej politike, bolo expertom jasné už začiatkom tohto roka. Európska únia sa obávala, že cieliť môže najmä na západný Balkán, kde je výrazne zapojená do negociačných procesov v rozličných oblastiach.

Predstaviteľov oboch krajín napokon Trump v piatok (4. septembra) pozval na návštevu Bieleho domu, kde dvojica krajín oznámila normalizáciu svojich ekonomických vzťahov.

Z Trumpovho uznania Jeruzalema za hlavné mesto Izraela je znepokojený celý svet

Žiadna krajina na svete nemá svoju ambasádu v Jeruzaleme, Američania budú prví. Rusi ale údajne zvažujú podobný krok.

Belehrad mal počas rozhovorov súhlasiť, že ako vôbec prvá európska krajina presunie svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema. Priština sa zase mala zaviazať uznať Izrael, výmenou za rovnaký krok zo strany židovského štátu. Kosovo by sa zároveň malo stať prvou prevažne moslimskou krajinou, ktorá otvorí veľvyslanectvo v Jeruzaleme.

Média však špekulujú o tom, či si americká strana tieto prísľuby vymyslela, alebo či o nich neboli vrcholní predstavitelia oboch krajín dostatočne upovedomení.

Pri spoločnom vyhlásení v Bielom dome sa do centra pozornosti dostal najmä srbský prezident Aleksandar Vučić, ktorý zostal v pomykove po tom, ako Donald Trump oznámil, že presun ambasády považuje za  „fantastické a veľmi veľké vyhlásenie“.

Americká administratíva presunula svoje sídlo ambasády do Jeruzalema napriek protestom EÚ a medzinárodnej komunity v roku 2018.

Nejednoznačne v Bruseli

Po následnom stretnutí, ktoré obaja balkánski lídri absolvovali včera (7. septembra) v Bruseli na otázku reportéra televízie Euronews Vučić o presune ambasády odpovedal, že Srbsko kapitolu v skutočnosti ešte neotvorilo.

„Robíme však všetko pre to, aby sme sa v maximálnej možnej miere zosúladili s vyhláseniami a rezolúciami EÚ. Sledujeme však samozrejme svoje vlastné záujmy,“ reagoval diplomaticky srbský prezident.

Únia ostáva v otázke štatútu Jeruzalema jednotná, Netanyahu šéfov diplomacií nepresvedčil

Rokovania ministrov zahraničných vecí krajín Európskej únie v Bruseli sa dnes neplánovane zúčastnil aj izraelský premiér.

Európska únia už Srbsko a Kosovo varovala, že ak by otvorili svoje veľvyslanectvá v Jeruzaleme, mohli by podkopať svoje šance na členstvo v európskom bloku,. Informovala o tom agentúra AP.

„Ani jeden členský štát EÚ nemá svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme. Akékoľvek diplomatické kroky v tomto kontexte, ktoré by mohli spochybniť spoločné stanovisko EÚ v súvislosti s Jeruzalemom, sú predmetom vážneho znepokojenia a poľutovania,“ uviedol hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella Peter Stano.

Oficiálny postoj EÚ však je, že konečný štatút tohto mesta musí byť výsledkom rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi a že až do vyriešenia tejto otázky by tam jednotlivé krajiny nemali umiestňovať svoje ambasády. EÚ očakáva, že túto líniu budú rešpektovať aj krajiny ašpirujúce na členstvo v Únii, akými sú aj Srbsko a Kosovo.

Rezolúciu má k otázke aj OSN, ktoré odmietlo izraelské prisvojovanie si Jeruzalema.