7. ročník „Mentor Network Programu“ v Košiciach

Študenti získavajú informácie zo skúseností vedúcich osobností podnikateľského prostredia. [AmCham Slovakia]

44 vybraných študentov vysokých škôl a 25 riaditeľov slovenských a medzinárodných firiem sa stretnú na jedinečnom podujatí „Mentor Network Program“, ktoré organizuje AmCham, CSI Leasing a Veľvyslanectvo USA v Košiciach.

Dnes podvečer (11. 4. 2018 – pozn. red.) sa priestory Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach zaplnili talentovanými študentami z Košíc, Prešova a Banskej Bystrice, ktorí mali možnosť pozhovárať sa s úspešnými manažérmi slovenských a medzinárodných firiem.

„Stretnutie so zástupcami firiem je pre študentov mimoriadne inšpiratívne. Mentoringový program je skvelý nástroj, ako sa môžu študenti dostať do kontaktu so skutočným podnikateľským prostredím, ako získať vedomosti, rady a know-how priamo od skúseného mentora. „Mentor Network Program“ prispieva aj k zviditeľneniu pracovných príležitostí v regióne a napomáha plynulému prechodu z akademického prostredia do skutočného pracovného života,“ uvádza Martin Kardoš, výkonný riaditeľ CSI Leasing.

Cieľom projektu „Mentor Network Program“ je poskytnúť študentom príležitosť kariérneho mentoringu a poradenstva priamo od významných generálnych riaditeľov a manažérov firiem. Program je organizovaný Americkou obchodnou komorou v SR (AmCham) v spolupráci so spoločnosťou CSI Leasing, Veľvyslanectvom Spojených štátov amerických na Slovensku a Štátnou vedeckou knižnicou v Košiciach.

Peter Rusiňák, koordinátor programu zdôrazňuje: „Jednou z hlavných myšlienok tejto príjemnej trojhodinovej recepcie je motivovať študentov k dosiahnutiu podobných výsledkov, aké dosiahli zúčastnení inšpiratívni mentori. Od mentorov samozrejme neočakávame, že študentom ponúknu pracovnú zmluvu alebo stáž vo svojej firme. Pointa je, že študenti sa môžu priamo učiť a inšpirovať príbehmi mentorov s ohľadom na svoju pracovnú budúcnosť.“

Mentoringový program má prínos pre všetkých zúčastnených. Študenti získavajú informácie zo skúseností vedúcich osobností podnikateľského prostredia, školy môžu pridať na svojej reputácii ponukou špeciálneho programu pre svojich najlepších študentov a podnikateľská komunita získava prístup k talentom vstupujúcim na trh práce.

„Mentori, ktorých som stretol na podujatí „Mentor Network Program“, boli skutočne veľké osobnosti. Nemali problém zdieľať svoje skúsenosti, názory a boli voči nám študentom veľmi otvorení. Dozvedel som sa, aké chyby mentori počas svojej kariéry urobili, ako sa pripraviť na pohovor alebo to, že vedomosti zo školy, prax a celoživotné vzdelávanie idú ruka v ruke s úspešnou kariérou,“ uvádza jeden z vybraných študentov, ktorý sa programu zúčastnil minulý rok.

O „Mentor Network Programe“

Prvotná koncepcia „Mentor Network Programu“ pochádza z Regional Business Council v St. Louis štátu Missouri, kde funguje mentoringový program pre študentov vysokých škôl. Program je štruktúrovaný do troch etáp. Prvú fázu predstavuje orientačné stretnutie, počas ktorého študenti získavajú základné informácie o programe, o očakávaniach a jeho nasledujúcich etapách. Študenti sú vedení k bližšiemu štúdiu informácií o participujúcich firmách a k príprave určitých tém a otázok do diskusie počas recepcie.

Druhá fáza programu je samotná recepcia, kde sa študenti z vybraných vysokých škôl stretávajú s top manažérmi. Spoločenská atmosféra tohto podujatia vedie študentov k tomu, aby diskutovali s prítomnými podnikateľmi a manažérmi o rôznych aspektoch profesionálneho života súvisiacich so vzdelaním, prácou, manažmentom či riadením spoločnosti. Väčšina študentov považuje za najzaujímavejšie dozvedieť sa o prekážkach a ich prekonávaní, o dosiahnutých úspechoch, ktoré ich môžu následne motivovať k vlastnému rozvoju a stanoveniu si ambicióznych cieľov. Študenti si následne vyberajú mentora, s ktorým by sa chceli stretnúť počas osobných konzultácií.

Tretia fáza programu je zameraná na osobné stretnutie medzi študentom a mentorom. Firma, v ktorej mentor pôsobí, poskytne vybranému študentovi aspoň jedno stretnutie, vďaka ktorému študent získa prehľad o spoločnosti a jej fungovaní, ako aj rady v otázkach súvisiacich s profesionálnym životom. Každý študent je zodpovedný za nadviazanie prvého kontaktu. Predstavitelia nasledujúcich firiem budú hosťovať vybraných študentov v rámci tohtoročného podujatia: Anovative, Auguste Cryogenics, CBRE, CLN Group, CSI Leasing Slovakia, DoubleTree by Hilton Košice, GlobalLogic, IBM, Immorent, LafargeHolcim, LB Minerals, Lear Corporation Seating Slovakia, Promiseo, Slovanet, TUKE, T-Systems Slovakia,  U.S. Embassy, U. S. Steel Košice, Vojčík & Partners, VÚB Banka, Východoslovenská energetika a.s.

O Americkej obchodnej komore v SR

Americká obchodná komora v SR bola založená v roku 1993 v Bratislave ako nezávislá nezisková organizácia financovaná výhradne z príspevkov svojich členov. V septembri 2003 bola otvorená nová pobočka AmCham v Košiciach s cieľom podporiť ekonomický rozvoj vo východoslovenskom regióne. Dnes patrí medzi najaktívnejšie zahraničné obchodné komory s cieľom zlepšovať podnikateľské prostredie na Slovensku. Členská základňa v súčasnosti predstavuje viac ako 330 spoločností, vrátane mnohých z najväčších a najvýznamnejších firiem na Slovensku. Z uvedeného počtu tvoria približne 44% slovenské spoločnosti, zhruba 21% je amerických a približne 35% predstavujú medzinárodné spoločnosti. Viac informácií o AmCham môžete získať na www.amcham.sk.