Porovnávací test raňajkových cereálií: Namiesto dvojitej kvality sladký život

Po cereáliách spotrebitelia často siahajú na raňajky, pretože ich príprava je rýchla a jednoduchá. Hotové cereálne zmesi však obsahujú rôzne prísady a nie sú práve tou najzdravšou voľbou. K nim patria aj kakaové raňajkové cereálie, ktoré, ako vyplynulo aj z online prieskumu Spoločnosti ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) Poprad, obľubujú najmä (no nielen) deti. Výsledky porovnávacieho testu 14 výrobkov, ktoré si spotrebitelia môžu kúpiť aj v slovenských obchodoch, potvrdili rozdiely najmä v obsahu cukru a vlákniny.

Pri kilových baleniach testovaných cereálií, v cene od 3 do 9,20 eur, jeden z testovaných výrobkov dostal v celkovom hodnotení známku dobré, ostatných trinásť produktov špecializované laboratórium ohodnotilo ako uspokojivé. Dôvodom je znížené nutričné hodnotenie kvôli príliš vysokému obshau cukru.

V rámci medzinárodného projektu Food PRO spotrebiteľské organizácie zo Slovinska, Rakúska, Českej republiky, Maďarska, Chorvátsko a Slovenska testovali kakaové raňajkové cereálie. V prípade globálnych značiek preverili aj prípadnú dvojitú kvalitu.

,,Do laboratória sme poslali 14 vzoriek a išlo o známe značky, aj privátne výrobky obchodných reťazcov. V rámci celého projektu sme testovali 120 výrobkov, niektoré z našich vzoriek sú paralelne na predaj aj v Čechách, Maďarsku či Chorvátsku a ich výsledky kolegovia zverejnili aj tam.”

Koľko cukru na raňajky?

Spoločný testovací program kládol dôraz na výživovú hodnotu porovnávaných cereálií. Chemické analýzy zisťovali obsah cukru, bielkovín, vlákniny, železa a kyseliny listovej. Dôležitým ukazovateľom bol najmä podiel cukru, okrem iného aj preto, že kakaové guľôčky a mušličky často končia v miskách detských stravníkov.

Príjem cukru je všeobecne privysoký, preto lepšie známy získali menej osladené výrobky. Obsah cukru sa pohyboval v rozmedzí od 19,4% (Billa/Clever Cocoa Balls) do 28% (Emco Ferda). Dobré a lepšie hodnotenia dostali cereálie, ktoré spĺňajú odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby potraviny cielene ponúkané a určené deťom obsahovali maximálne 15% cukru. Medzinárodný charakter testu umožnil porovnať obsah cukru slovenských výrobkov aj so situáciou v iných štátoch. Spomínané maximum 15% cukru splnilo len niekoľko produktov z Rakúska a Slovinska, v celkovom priemere sa obsah cukru pohyboval okolo 23,9%. Priemer slovenských výrobkov bol 24% cukru. Celkovo najsladšie boli s 24,8% chorvátske vzorky, naopak najmenej cukru bolo v tých z Rakúska (22,7%).

Tri zo 14 testovaných výrobkov zo Slovenska, čo sa nameraného obsahu cukru týka, dosiahli hodnotenie uspokojivé, ostatné laboratórium oznámkovalo ako dostatočné. Tri najlepšie produkty teda obsahujú cukor v rozmedzí od 19,4g do 21,7g na 100 gramov výrobku.

Pri teste sa tiež ukázalo, že kým informácie o obsahu vitamínov a minerálov sú často zakomponované do atraktívnej grafiky predného obalu, informácie o vysokom obsahu cukru sú uvedené malými písmenami na zadnej strane.

Jednostranné tvrdenia a udržateľnosť

Test Food PRO tiež porovnáva obsah železa a kyseliny listovej vo všetkých testovaných výrobkoch. Zistili sme, že viac ako polovica výrobkov je obohatená o vitamíny a minerály, takže môžu obsahovať výživové či dokonca zdravotné údaje. Rodičia preto často veria, že výberom tohto produktu poskytnú dieťaťu minimálne dostatočné množstvo vitamínov a minerálov. O sladkosti cereálií už nevedia alebo nad ňou prižmúria oči.

Z obsahu vlákniny a bielkovín môžeme mať naopak dobrý pocit. Aj v medzinárodnom porovnaní bol v priemere obsah vlákniny u slovenských vzoriek druhý najvyšší, hneď po Českej republike. V prípade bielkovín patrí slovenským výrobkom dokonca prvá priečka.

A ďalšou dobrou správou je, že na Slovensku, ako v jedinej zo šiestich krajín, kde testovanie v rámci projektu Food PRO prebehlo, sa testované raňajkové cereálie nepredávali v kartónových obaloch, čo, paradoxne, prispieva udržateľnosti a šetrí životné prostredie. Všetky testované cereálie, predávané na Slovensku, boli balené len v jednom, plastovom obale. Testované cereálie z Českej republiky, Rakúska, Slovinska, Maďarska i Chorvátska boli balené aj v plastovom a následne ešte aj v kartónovom obale.

Komplexný prieskum v šiestich krajinách

Porovnávací test raňajkových cereálií v rámci medzinárodného projektu Food PRO realizovala Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) Poprad v spolupráci so spotrebiteľskými organizáciami z Rakúska, Českej republiky, Chorvátska, Maďarska a Slovinska. Celkovo bolo testovaných 102 produktov. Okrem kvality jednotlivých výrobkov skontrolovali aj dvojakú kvalitu medzi zdanlivo identickými výrobkami rovnakého výrobcu, ktoré sa predávajú v rôznych krajinách. Laboratórne ani senzorické analýzy medzi nimi nepreukázali štatisticky významné rozdiely.

Kompletné výsledky testovania nájdete tu.

Ako si vyberať raňajkové cereálie?

Kakaové cereálie zväčša obsahujú priveľa cukru, nemali by teda byť súčasťou vyváženej stravy. Do stravy si radšej pridajte viac vlákniny a ovocia.

Ak sa predsa len rozhodnete pre raňajkové cereálie, vyberte si tie, ktoré obsahujú menej ako 16,5g cukru a viac ako 6 gramov vlákniny v 100 gramoch produktu.

Konzumujte malé (cca 30g) porcie.

Nenechajte sa očariť sloganmi na prednej strane obalu, výrobky okrem zvýrazňovaných vitamínov a minerálov obsahujú aj iné látky. Preštudujte si zloženie na zadnej strane obalu. Dostatočný prísun vitamínov a minerálov nielen deťom zabezpečí čerstvé ovocie a zelenina.

Už otvorené cereálie dobre uzatvorte a uložte ich na suché miesto, udržia si tak svoje senzorické vlastnosti (chrumkavosť) dlhšie.