Právny štát závisí aj od funkčného Ústavného súdu

Iniciatíva za vládu zákona / Rule of Law Initiative

Bratislava, 21.1.2019 – Výzva podnikateľských združení k voľbe sudcov Ústavného súdu (Americká obchodná komora v SR, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení v SR, Business Leaders Forum, Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora, Fond pre transparentné Slovensko, Holandská obchodná komora v SR, Podnikateľská aliancia Slovenska, Republiková únia zamestnávateľov, Slovak Compliance Circle, Slovensko-rakúska obchodná komora, Švédska obchodná komora)

16. februára uplynie funkčné obdobie deviatim sudcom Ústavného súdu. Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) začína v najbližších dňoch proces výberu ich nástupcov. V mene vyššie uvedených zamestnávateľských združení a obchodných komôr hlásiacich sa k Iniciatíve za vládu zákona/Rule of Law Initiative preto vyzývame poslancov a poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) na zodpovedný prístup k voľbe sudcov Ústavného súdu.

Ústavný súd je nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti, ktorý svojou rozhodovacou činnosťou chráni demokraciu a právny štát. Demokratické hodnoty a charakter právneho štátu, ktoré Ústavný súd ochraňuje a spoluvytvára, majú zásadný vplyv na stabilitu a kvalitu podnikateľského prostredia na Slovensku. Funkčný právny štát považujeme za nevyhnutný predpoklad pre stabilné a predvídateľné podnikateľské prostredie a túto myšlienku už niekoľko rokov presadzujeme prostredníctvom našich aktivít.

Ústavný súd tvoria jeho sudcovia, ktorí rozhodujú o závažných ústavných otázkach. Okrem iného posudzujú súlad legislatívy s ústavou, či sťažnosti fyzických a právnických osôb pri porušení základných práv a slobôd, čím zásadným spôsobom vplývajú na každodennú realitu a garantujú častokrát poslednú ochranu pred neprimeranou legislatívou alebo zásahmi orgánov verejnej moci.

Je nutné, aby poslanci a poslankyne Národnej rady SR vybrali takých kandidátov, ktorých odbornosť a morálny kredit poskytnú dostatočné záruky pre riadny výkon funkcie ústavného sudcu. Sme presvedčení, že medzi navrhnutými kandidátmi je dostatočný počet kvalitných právnikov, ktorí svojimi odbornými skúsenosťami a morálnym kreditom požívajú rešpekt a dôveru širokej verejnosti. Rovnako veríme, že prezident následne vymenuje ústavných sudcov z týchto kandidátov tak, aby bol zabezpečený riadny chod Ústavného súdu.

Slovenská republika je demokratický a právny štát, charakter ktorého do značnej miery spoluvytvára rozhodovacia činnosť Ústavného súdu. Preto ešte raz apelujeme na poslancov a poslankyne Národnej rady SR, aby zvolili takých sudcov, ktorí budú vždy stáť na strane práva a spravodlivosti a tak v konečnom dôsledku prispievať ku kvalite a stabilite podnikateľského prostredia a budúcej prosperite našej krajiny počas najbližších dvanástich rokov.