Príležitosť pre slovenských študentov pozhovárať sa s riaditeľmi nadnárodných spoločností

[Foto: AmCham Slovakia]

Bratislava, 16. mája 2019Vyše 60 talentovaných študentov vysokých škôl z Bratislavy, Košíc, Prešova, Žiliny, Trnavy, Banskej Bystrice, Viedne a Londýna sa dnes mali možnosť pozhovárať s úspešnými manažérmi 20 slovenských a medzinárodných firiem, a to na 13. ročníku „Mentor Network Programu“, ktorý organizuje Americká obchodná komora v SR (AmCham), CSI Leasing a Veľvyslanectvo USA v Bratislave.

Zakladateľom mentoringového programu na Slovensku je Martin Kardoš, riaditeľ CSI Leasing, ktorý získal rovnakú skúsenosť na Regional Business Council v St. Louis štátu Missouri v USA. Po svojom návrate ponúkol podobnú príležitosť slovenským študentom prvýkrát v roku 2007. Martin Kardoš, výkonný riaditeľ CSI Leasing a zakladateľ programu dodáva:Mentoringový program je skvelý nástroj, ako sa môžu študenti dostať do kontaktu so skutočným podnikateľským prostredím, ako získať vedomosti, rady a know-how priamo od skúseného mentora a pre študentov je takéto stretnutie nielen jedinečné ale aj mimoriadne inšpiratívne.“

Cieľom tohto projektu je poskytnúť študentom príležitosť kariérneho mentoringu a poradenstva priamo od významných generálnych riaditeľov a manažérov firiem. Peter Rusiňák, koordinátor programu z Americkej obchodnej komory v SR zdôrazňuje: „Jednou z hlavných myšlienok tejto príjemnej trojhodinovej recepcie je motivovať študentov k dosiahnutiu podobných výsledkov, aké dosiahli zúčastnení inšpiratívni mentori. Študenti sa tak majú možnosť inšpirovať príbehmi mentorov s ohľadom na svoju pracovnú budúcnosť.“

Mentoringový program pre študentov vysokých škôl má na Slovensku dlhodobú tradíciu aj vďaka americkej ambasáde. „Naše veľvyslanectvo je hrdým partnerom „Mentor Network Programu“ už od jeho založenia,“ povedal veľvyslanec Adam Sterling. „Poskytuje jeho účastníkom jedinečnú príležitosť rásť a budovať svoju kariéru pomocou kontaktov s profesionálmi.”

Podľa študentov, ktorí sa programu zúčastnili v minulosti, má tento program neoceniteľnú pridanú hodnotu. Jeden z absolventov programu spomína: „Mentori, ktorých som stretol na podujatí, boli skutočne veľké osobnosti. Nemali problém zdieľať svoje skúsenosti, názory a boli voči nám študentom veľmi otvorení. Dozvedel som sa, aké chyby mentori počas svojej kariéry urobili, ako sa pripraviť na pohovor alebo to, že vedomosti zo školy, prax a celoživotné vzdelávanie idú ruka v ruke s úspešnou kariérou.“

O „Mentor Network Programe“

Program je štruktúrovaný do troch etáp. Prvú fázu predstavuje orientačné stretnutie, počas ktorého študenti získavajú základné informácie o programe, o očakávaniach a jeho nasledujúcich etapách. Študenti sú vedení k bližšiemu štúdiu informácií o participujúcich firmách a k príprave určitých tém a otázok do diskusie počas recepcie.

Druhá fáza programu je samotná recepcia, kde sa študenti stretávajú s top manažérmi. Spoločenská atmosféra tohto podujatia vedie študentov k tomu, aby diskutovali s prítomnými podnikateľmi a manažérmi o rôznych aspektoch profesionálneho života súvisiacich so vzdelaním, prácou, manažmentom či riadením spoločnosti. Väčšina študentov považuje za najzaujímavejšie dozvedieť sa o prekážkach a ich prekonávaní, o dosiahnutých úspechoch, ktoré ich môžu následne motivovať k vlastnému rozvoju a stanoveniu si ambicióznych cieľov. Študenti si následne vyberajú mentora, s ktorým by sa chceli stretnúť počas osobných konzultácií.

Tretia fáza programu je zameraná na osobné stretnutie medzi študentom a mentorom. Firma, v ktorej mentor pôsobí, poskytne vybranému študentovi aspoň jedno stretnutie, vďaka ktorému študent získa prehľad o spoločnosti a jej fungovaní, ako aj rady v otázkach súvisiacich s profesionálnym životom. Každý študent je zodpovedný za nadviazanie prvého kontaktu. Predstavitelia nasledujúcich firiem budú hosťovať vybraných študentov v rámci tohtoročného podujatia: AT&T, Cisco, CSI Leasing, DELL, Deutsche Telekom Services Europe, Google, Iron Mountain, Janssen Slovakia, Komunálna poisťovňa, Lenovo, Maxman Consultants, Merck, Merck Sharp & Dohme, MetLife Slovakia, Microsoft, Novartis, Orange, PwC, Slovanet, Slovenská sporiteľňa, Soitron, Swiss Re, The Bridge, US Embassy a ZF TRW.

Fotografie z minulého ročníka