Zima sa začína a ľudia žijúci na ulici sa pred ňou nemajú kam ukryť – Vagus prosí o pomoc

© OZ Vagus

Bratislava, 28. novembra 2019Občianske združenie Vagus sa obracia na verejnosť s prosbou o pomoc pre ľudí bez domova, ktorí sa pred zimou nedokážu ukryť do bezpečia a tepla. Podľa najnovšej analýzy dokáže práca Vagusu v niektorých prípadoch ušetriť až 12-násobok nákladov na zdravotné a sociálne služby. Kampaňou ľudí vyzýva, aby sa stali podporovateľmi združenia na webe zima.vagus.sk

V Bratislave žije podľa odhadov okolo 4 500 ľudí bez domova. OZ Vagus sa o mnohých z nich stará priamo v uliciach aj v dennom centre Domec, kde sa ľudia môžu najesť, osprchovať a nechať sa ošetriť. Terénni sociálni pracovníci navštevujú ľudí bez domova tam, kde prespávajú. Nový Integračný program Vagusu má ľuďom bez domova pomôcť nájsť si prácu a bývanie, aby sa mohli opäť začleniť do spoločnosti.

„Naša kvalifikovaná práca v teréne aj Domci stojí peniaze. Značnú časť nákladov pokrývame z jednorazových a pravidelných darov. Preto spúšťame našu každoročnú zimnú kampaň. Sme ľuďom vďační za akýkoľvek príspevok,“ hovorí Alexandra Kárová, výkonná riaditeľka OZ Vagus. Ľudia môžu prispieť na pomoc ľuďom bez domova prostredníctvom stránky zima.vagus.sk.

Pretože prispieť sa oplatí. Doslova

Práca Vagusu má nielen ľudský, ale aj ekonomický rozmer. „Podľa nedávnej analýzy Inštitútu environmentálnej politiky jedno euro investované do práce našich sociálnych poradcov dokáže spoločnosti ušetriť až 12 eur v nákladoch sociálneho či zdravotného systému,“ vysvetľuje Kárová. „Analýza IEP potvrdzuje, že pomoc ľuďom bez domova nedáva iba perspektívu, že sa jedného dňa dostanú z ulice a začlenia sa opäť do spoločnosti. Naša práca šetrí aj verejné financie.“

Vagus prosí o všímavosť

Zima je pre ľudí bez domova najkritickejším obdobím roka. „Chceme ľudí poprosiť, aby si všímali ľudí bez domova. Ak nájdu vonku niekoho bez pohybu, mali by sa mu v prvom rade prihovoriť a zistiť, či je v poriadku. Môžu privolať sanitku alebo zavolať na našu linku 0949 655 555,“ dodáva Alexandra Kárová.